Over het algemeen is de stelregel dat het houtwerk buiten één keer per vijf jaar geschilderd moet worden met kwalitatief goede lak. Door de invloed van zon en regen is het vaak zo dat houtwerk op het Westen of Zuiden eerder toe is aan nieuw schilderwerk. Hou er ook rekening mee dat bij lak of beits meer onderhoud nodig is. Deze materialen bieden minder bescherming tegen externe invloeden, zoals wind, regen en zon, dan verf.

Binnen schilderen is minder vaak nodig. Voor het houtwerk in een huis, zoals deuren en kozijnen, adviseren wij vaak om dit eens per zeven jaar opnieuw te laten schilderen. Houtwerk dat intensiever wordt gebruikt, heeft eerder nieuw onderhoud nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geschilderde trap die dagelijks wordt gebruikt door het hele gezin.

De beste periode om te schilderen?

De beste periode om uw houtwerk te laten schilderen ligt tussen april en oktober. Bij een temperatuur van tussen de 10 tot 25 graden. In deze periode zijn het de ideale omstandigheden voor een goed eindresultaat. Deze temperaturen zorgen ervoor dat de verf goed opdroogt. De temperatuur, zon en luchtvochtigheid zijn met name belangrijk bij het uitvoeren van buitenschilderwerk. U zult ons bijvoorbeeld nooit houtwerk zien schilderen dat in de volle zon staat, aangezien de verf dan te snel droogt. Dit beïnvloed het uiteindelijke resultaat in negatieve zin.

Het is ook mogelijk om in de periode tussen november en maart te laten schilderen. Dit wordt vaak de ‘winterschilder’ genoemd. In deze periode kunnen wij u een korting bieden op het schilderwerk. Door speciale technieken kunnen wij ook in deze periode zorgen dat uw schilderwerk tegen dezelfde hoge kwaliteit wordt opgeleverd.